vrijdag, mei 15, 2015

Gemeente en fotomuseum Den Haag eren fotograaf Anton Corbijn: "HOLLANDS DEEP" en 1-2-3-4

Anton Corbijn, zoon van een dominee en geboren (1955) in Strijen. Dit jaar viert hij zijn zestigste verjaardag. Veel media uit binnen en buitenland waren gisteren aanwezig in het gemeentemuseum in Den Haag. Er was o.a. een cameraploeg uit Duitsland (ZDF) en ook CNN was aanwezig. Verder waren er veel journalisten uit binnen en buitenland Ook ik was aanwezig bij de perspresentatie van de tentoonstellingen van Corbijn voor Zoetermeernieuws.nl in het gemeente en fotomuseum in Den Haag.

Met twee tentoonstellingen op twee locaties brengen de musea een eerbetoon aan een van ’s werelds beroemste portretfotografen."HOLLANDS DEEP" laat zien hoe Corbijn zich in de afgelopen veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf.In de tentoonstelling 1-2-3-4  zijn foto’s van bands en muzikanten te zien waar Corbijn al lange tijd mee werkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf Corbijn en de muziekscene het middelpunt vormt.

Toen hij rond 1972 zijn eerste foto maakte van een artiest, wist hij wat hij wilde doen. Bands en artiesten fotograferen. Mensen die leefden voor maar één ding, muziek maken. Dat wilde hij vastleggen.Hij wilde een onderdeel zijn van de muziekscene. De artiesten met hun instrumenten en hij met zijn camera. Het wakkerde ook zijn liefde voor de fotografie aan.

Hij kon toen nog niet weten dat hij een topfotograaf zou worden. Anton Corbijn heeft sinds 1972 roem geoogst met zijn contrastrijke zwartwit foto's van grootheden uit de muziekwereld. De Rolling Stones, Iggy Pop, David Bowie, Depeche Mode en natuurlijk U2. Hij was één van de eerste die de mannen van U2 op zeer jonge leeftijd fotografeerde. Corbijn werd vaak beschreven als vijfde bandlid van U2.

Zijn afbeeldingen pakken je beet en weten je aandacht vast te houden. Het grote contrast en het bijzondere licht in zijn foto's is daarbij ook zijn handelsmerk.Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. Als je langs de foto's op de tentoonstellingen."HOLLANDS DEEP" en  "1-2-3-4" loopt ben je wel even bezig. Het is een enorm oeuvre wat er aan de muur van het foto en gemeentemuseum hangt. Zomaar even langs de foto's lopen doe je niet. De foto's aan de muur zorgen er iedere keer weer voor dat je stil blijft staan om de foto in je op te nemen. Zeer intense en pakkende foto's van o.a. Keith Richard, Mick Jagger, N irvana enz.blijven kleven in je hoofd terwijl je de volgende foto bekijkt. Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn  uitzonderlijke kijk op mensen, muzikanten en zichzelf. Zijn werk is vaak heel donker, zwart overheerst in bijna alle foto's. Het geeft het gevoel van duisterheid en depressie. Er zijn heel weinig foto's waarop de geportretteerde lacht. Het zijn sombere foto's. In de documantaire die over Anton Corbijn werd gemaakt vertelde hij zelf soms de neiging te hebben om zich in een somber gevoel onder te dompelen. In zijn tienerjaren voelde hij zich niet erg gelukkig. Het gevoel van Corbijn zie je dus ook terug in zijn foto's.

Als je de tentoonstelling verlaat zit je brein vol met vele  creatieve, intense en niet allerdaagse beelden. Corbijn weet de toeschouwer te verrassen met meerdere  foto's uit zijn archief die nog nooit zichtbaar waren voor het grote publiek. De tentoonstellingen in Den Haag zijn een prachtige  inkijk in de wondere wereld van Anton Corbijn en hoe hij naar mensen en zichzelf kijkt.  Het is een ode aan de fotograaf en zijn foto's van de muziekscene in het bijzonder.

Als je zelf steeds weer met fotografie van artiesten en bands bezig bent, is de perspresentatie bijwonen van een tentoonstelling van één van je grote voorbeelden een bijzondere gebeurtenis. Ik heb na de persconferentie lang rondgelopen op de tentoonstellingen. Ik was daar waarschijnlijk naast al die journalisten de enige muziek en portretfotograaf. Veel fotojournalisten liepen er rond met grote peperdure zoomlenzen.Ik viel alleen al op omdat ik op mijn camera "slechts" een kleine portretlens had zitten. Dat gaf ook gelijk het verschil aan.

 Ik wilde uiteraard de fotograaf Corbijn voor mijn camera hebben. Je bent steeds weer op jacht naar een bijzonder beeld. Behalve een aantal foto's van Anton leverde dat voor mij nog een aantal foto's op die ik in de tentoonstellingsruimten wist te maken.Het blijft een constante uitdaging om mensen op een bijzondere manier te vereeuwigen. Eén ding is zeker, Corbijn's fototentoonstellingen zijn de moeite meer dan waard om te bezoeken. Ben je een fotografie liefhebber dan kun je de komende 3 maanden terecht in het Haags gemeente en fotomuseum.

De tentoonstellingen in het Haags gemeente en fotomuseum gaan open op 21 maart. De foto's van Anton Corbijn zijn te bezichtigen t/m 21 juni 2015.

Van beide tentoonstellingen zijn ook twee dikke catalogussen uitgebracht, Anton Corbijn signeert op zondag 22 maart in het gemeentemuseum van 15.30 tot 16.30 uur.

Recensie en Fotografie Roland Wichser