vrijdag, mei 15, 2015

Handsome Poets stralen op Benefietfestival "Alphen D'Huez"

Vorige week ontving ik van de organisatie van het benefietfestival "Alphen D'Huez" een uitnodiging om verslag te komen doen van het festival. Het is het vierde jaar dat het festival op de agenda staat. Tot vorig jaar werd het festival binnen gehouden. Dit jaar traden de artiesten echter op in de buitenlucht op een groot parkeerterrein in Alphen a/d Rijn.

De organisatie probeert tijdens het festival zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF fonds voor het onderzoek naar kanker. Er stonden veel stands die artikelen verkochten waarvan de opbrengt naar KWF gaat. Ook de entreegelden van het festival gaan naar dit goede doel. In de line-up van het festival stonden dit jaar ook grote namen zoals George Baker, Bas Paardenkoper en top act de Handsome Poets.

Het was zaterdag 6 september niet mogelijk om alle acts te verslaan omdat ik een uitnodiging had voor een optreden van Infloyd in de Boerderij. Dus besloot ik alleen verslag te doen van de Handsome Poets.

Aangekomen bij het festival terrein kon ik gelijk doorrijden naar het achter terrein en werd ik heel vriendelijke ontvangen door Ester van Gils (persvoorlichter). Er was een meet en greet van twee jonge dames met de Handsome Poets.Zij hadden een prijsvraag gewonnen via Facebook. Of ik daar bij wilde zijn. Ik kon gelijk ook een interview met de jongens van de band doen. De band heeft inmiddels een gevestigde naam en reputatie.

In januari 2010 verscheen het voor de film Chance opgenomen nummer Blinded als single, welke door de landelijke stations werd opgepikt en de band veel publiciteit opleverde. De single zelf eindigde op nummer 32 van de Mega Top 50, terwijl de band de titel 3FM Serious Talent ontving. In november 2010 verscheen de tweede single, Dance (The War Is Over). Deze werd uitgeroepen tot 3FM Megahit. Het nummer verscheen in televisiespots, zoals voor het RTL 5-programma So You Think You Can Dance. Op 12 november 2010 speelde de band in het VARA-programma De Wereld Draait Door. De winter werd in de studio doorgebracht om de eerste volwaardige cd op te nemen. Deze cd, getiteld Handsome Poets, verscheen op 25 maart 2011. De dag ervoor stond de band wederom in De Wereld Draait Door met hun derde single, (We Can't Be) Saints. 10 april 2011 won de band de 3FM Serious Talent Award die hij tijdens een optreden in de Amsterdamse Melkweg kreeg uitgereikt. Voorafgaand aan de 3FM Serious Talent Tour met Chef'Special en The Hype speelde de band enkele malen in het voorprogramma van de Zeeuwse band BLØF. Ook speelt de band in het voorprogramma van o.a. Hurts, Scouting for Girls en Naked and Famous. In de zomer van 2011 speelde de band op 60 festivals waaronder Lowlands, Concert at Sea, Xnoizz Flevo Festival en Appelpop. In december sluit de band het jaar af met een Handsome Poets Kersttour. Handsome Poets namen op 29 maart 2012 het nummer Sky On Fire op in de Bullet Sound Studio. Op 3 mei speelt de band Sky On Fire voor het eerst live op het Harare International Festival of Arts in Zimbabwe.

De bandleden zijn een enthousiaste club muzikanten waarmee je al snel in gesprek komt. Daarbij hebben ze ook oog voor vaste fans die regelmatig hun optredens bezoeken en maken dan ook graag een babbel met die fans. Gezien het feit dat de band op grote festivals als Lowlands heeft opgetreden zou je verwachten dat ze het liefst de grotere festivals bezoeken. Op de vraag waarom ze ook in Alphen wilde optreden zei Tim de frontman en zanger van de band, "Het is voor een goed doel en we vinden het belangrijk om ook op de kleinere festivals te staan. Op de vraag wat de huidige plannen  zijn, "We zitten op dit moment veel in de studio en werken aan nieuw materiaal". Dat is dus positief nieuws. De uitbreiding van de cd collectie zit eraan te komen.

Om 17.00 uur betraden de Handsome Poets het podium. De band ging gelijk los. Ze speelden al hun grote hits. Toen ik Tim zag optreden deed hij mij denken aan Jim Kerr zanger en frontman van de Simple Minds. Toen kon ik nog niet weten dat deze band ook schijnbaar een voorbeeld is voor de Handsome. Tim riep alle bezoekers boven de 35 jaar om naar voren te komen. Daarna klonken de wereldberoemde tonen van het Simple Minds nummer "Don't You". Geweldig gedaan! Het publiek ging naar mate het optreden vorderde helemaal los. Het publiek stond te springen en te dansen. Wat een performance hebben de Handsome Poets in huis. Heel aanstekelijk. Daarbij zijn de heren ook nog eens fotogeniek en weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan. En dat is wat iedere fotograaf zeer kan waarderen. Ik zie veel bands voorbij komen, maar de Handsome Poets is wel een hele goede band. Echt de moeite waard om te gaan zien. Na het optreden dat geweldig werd ontvangen door organisatie en publiek, nam ik afscheid van de Handsome en vertrok ik met een geweldig gevoel en een camera vol goed foto's naar Zoetermeer voor het optreden van Infloyd. Jammer dat ik Bas Paardenkoper moest missen.

Dank aan de Handsome Poets voor het interview en het stralende optreden!

Recensie en fotografie: Roland Wichser

Kijk hier voor meer foto's van de Handsome Poets