vrijdag, mei 15, 2015

The Dead Flowers: Kokende Stones muziek

Afgelopen vrijdag werd er in JJ Music House opgetreden door een tributeband. Ze noemen zich the Dead flowers. Deze band speelt alles wat de fameuze Rolling Stones zo'n beetje hebben uitgebracht.

Toen ik in JJ's arriveerde was het al behoorlijk warm.Gelukkig kan je ook lekker op het terras zitten achter JJ Music House. Op het terras zaten de bandleden met aanhang. Een leuk stel enthousiaste rockers.

Het zou nog even duren voordat de band het podium zou bestijgen. Ze hadden namelijk een support-act meegenomen. "Join the Grid". De band bestaat uit twee gitaristen en een cajon speler. De zangeres voelde zich niet helemaal top en had last van de keel. Naar later zou blijken was daar weinig van te merken.
De band speelde in een akoestische set. Twee akoestische gitaren en een cajon als slagwerk. De band speelde veel bekende nummers die uit de hitparades komen. Maar waar het om gaat is natuurlijk de uitvoering. De zangeres heeft een knallend volume in haar stem. Daarbij is de stem helder met een rauwe rand. Of de rauwe rand door de problemen met haar keel kwam is niet echt te duiden. Ze zegt zelf een laatbloeier te zijn. Maar Grid zoals ze zichzelf noemt, zet wel een geweldige performance neer die de temperatuur in JJ's al snel verder doet stijgen.Een top optreden van de twee doorgewinterde gitaristen en de cajonspeler maken het geheel compleet. Prachtig om beroemde hits in een akoestische zetting te horen.Complimenten zijn op z'n plaats bij zo'n optreden.

JJ's is inmiddels behoorlijk vol gelopen met Stones fans. Het terras zit vol en iedereen is in spannende afwachting.En dan betreden de heren van The Dead Flowers de arena, of beter de oven. Dan beginnen de heren aan een enorme hitmachine te draaien. De ene superhit na de andere rolt voorbij. De oplettende fan heeft gezien dat de leadzanger net als good old Keith Richards een snaar mist op zijn gitaar. Daarmee wist Keith een speciale sound te creëren die kenmerkend is voor de Stones. De gitarist heeft een stem die wat uitspraak betreft niet zo is als die van Mick Jagger. Maar na twee nummers hoor je dat niet meer. Hij zingt heel goed en weet de gevoelige snaar goed te raken. Het gitaarspel van de twee leadgitaristen klinkt als een klok.Een typisch Stones geluid weten deze heren uit hun instrumenten te toveren. En dan hebben we achter de drums een goedlachse man die er uitziet als een soort John Lennon. Zeg dat maar niet tegen de band anders hebben we de poppen aan het dansen. Beatles en Stones is tenslotte als water en vuur.De toetsenist is een beetje de lonesome Stone (William George Perks alias Bill Wyman) maar dan op de toetsen, of beter een lonesome Dead Flower. Stil achteraf. maar in de muziek O, zo aanwezig. Stones zonder orgel dat klinkt voor geen meter. De bassist is een apart verhaal. In iedere band heb je wel een lid dat opvalt door zijn haar gedrag op het podium. Meestal zijn de bassisten de rustige achterover hangende types. Bij deze bassist is dat niet aan de orde.Naarmate het optreden vordert komt de band los en ook het aanwezige publiek.Dan klinken de eerste tonen van "Angie". Het kippenvel staat gelijk over mijn hele lichaam. Ik heb de Stones op 30 mei 1976 live gezien in het ADO stadion in Den Haag. Om nooit te vergeten.Ik ben een groot fan en mijn kast puilt uit van DVD's en bijzondere opnamen van deze heren. Daarbij draagt mijn hond natuurlijk de naam Angie.Aan het optreden hield ik ook nog een vriendinnetje over.Toen ze vertelde dat ze voor tandarts studeerde en haar hele familie tandarts was, besloot ik mijn heil ergens anders te zoeken.Jeetje de herinneringen vliegen door mijn hoofd. Hieronder een video van dat optreden. Lang vervlogen tijden en prachtige herinneringen.De tandarts is trouwens nog steeds niet mijn favoriet.Zeg maar zo hoor liever een jankende gitaar van the Dead Flowers dan een piepende boor.
Om terug te komen op dat nummer Angie. Geweldig gezongen, echt top! Maar het publiek wil meer. Ze roepen om Midnight rambler. De band maakt kenbaar dat het tijdens de repetities ook niet altijd goed gaat. Maar de bassist roept al gelijk gewoon doen. En dan barsten ze los. De zaal barst uit haar voegen, het dak gaat van de Stones kookpan. Bloed en bloedheet is het inmiddels. De camera's glippen bijna uit mijn handen. Ook de bandleden  koken. Het zweet druipt letterlijk van de gitaren en de drums. Het aanwezige publiek gaat volledig uit z'n pan. Wat een geweldige Stones sfeer hangt er.De bassist heeft het gehad met het podium en jumpt tussen het publiek. Ik heb inmiddels vele bands op de foto gezet, maar de foto's van deze bassist zijn om in te lijsten. Het was geweldig om deze band voor de camera te mogen hebben.Dit optreden leverde een enorme hoeveelheid geweldige foto's op. Ze zullen snel verschijnen op de mijn facebook pagina.

Volgende keer laat ik mijn camera's thuis, dan kan ik ook mijn Stones snelkookpan!

Wil je de Stones zien dan moet je niet ver zoeken. De Stones zijn dichtbij.Wil je geweldige avond die je nog lang bij blijft, gaat dat zien. Een absoluut geweldige performance van The Dead flowers! En een grootse tribute aan de grootste band aller tijden.

Resencie en foto's: Roland Wichser
www.facebook.com/podiumfotografie
www.onstagephotography.nl