vrijdag, mei 15, 2015

Rockband Scuttlebutt Rocks the House

Zaterdagavond trad de blues/rockband Scuttelbutt op in JJ Music House. Het was het eerste optreden van de Goudse band in Zoetermeer. En wat voor een optreden.

Toen ik aankwam bij JJ's waren er al aardig wat concertgangers aanwezig.Het werd steeds drukker en na half uur zat het gezellige buitenterras van JJ's bomvol. Steeds meer bezoekers weten JJ's te vinden. En terecht, de sfeer is grandioos in het podiumcafe van JJ's. Ik maakte kennis met de band of eerder gezegd andersom. Ik kende de zangeres Jeannet al na een ontmoeting vorige maand in de Gouda Studio's in de Goudse binnenstad. Ook dat is een beregezellige gelegenheid gelegen aan de Goudse grachten en zeker een bezoekje waard tijdens de door Ron Baggerman (Indian Sunrises) georganiseerde zondags jam. Deze jam kun je iedere eerste zondag van de maand gratis bezoeken.

Terug naar JJ's. De bandleden begroeten mij allen zeer hartelijk. Zo te zien hadden ze er echt zin in tijdens deze warme zwoele avond. Ik had de band nog niet eerder zien spelen en was erg benieuwd naar wat ze neer zouden zetten. Om even voor 22.00 uur begon de band met haar optreden. JJ's was inmiddels afgeladen met toeschouwers. Al direct na het eerste nummer van ZZtop zat de sfeer er behoorlijk in.Ze spelen rock en blues door elkaar. Nummers van giganten als Muddy Water, Cream (Eric Clapton), Deep Purple, Led Zeppelin en Herman Brood passeren de revue. Als ik het zo hoor kom ik tot de conclusie dat dit een doorgewinterde band is die al een lange tijd meedraait in het undergound circuit. Maar dat blijkt een enorme vergissing. De leadzanger vertelt mij dat dit pas het derde live optreden van de band is. Met verbijstering kijk ik hem aan en denk dat hij mij in de maling neemt. Maar het blijkt echt waar. En zangeres Jeannet deed vanavond zelfs haar debuutoptreden. Ze betrad na 20 jaar afwezigheid in de muziekscene weer het podium.

De reden waarom ik zo verbaast was dat het slechts hun derde optreden betrof was de enorme capaciteit om beroemde tijdloze nummer zo glansrijk neer te zetten. Al gauw vergeet je bij dit soort optredens de muziekkanten van de originele uitvoeringen. De band beschikt niet over één maar twee stergitaristen. Deze mannen weten van wanten als het om rock en blues gaat. Zelfs complexe gitaarsolo's uit de beroemde nummers worden feilloos neergezet. Ik was onder de indruk van beide heren. Ook de bassist blijkt een doorgewinterde oude rocker die regelmatig met de ogen dicht de baspartijen voor zijn rekening neemt. De drummer is een goedlachse man die met slechts een paar sokken aan de basedrum bespeelde. En dat deed hij met de kracht die je van een rockdrummer mag verwachten. Zijn snelle roffels deden JJ's trillen op haar grondvesten.

En dan de zangpartijen.De leadzanger heeft zo'n enorm vocaal bereik dat hij zich eigenlijk aan kan sluiten bij elke rockband die voorbij komt. Of het nu om Axel Rose gaat of de gillende Ian Gillian van Deep Purple in het nummer Child in time maakt niet uit. Deze leadzanger is een genot om naar te luisteren. Ook het debuut van de Goudse zangeres was grandioos te noemen. En dat terwijl ze voor het optreden behoorlijk nerveus was. Ze zou slechts een paar nummers mee zingen, maar dat werden er dus meer. Wat een debuut heeft zij neergezet. Niks te merken van zenuwen. Een heerlijke stem die perfect past bij de stem van de leadzanger. Vooral de manier waarop ze de tweede stem ten gehoren brengt laat zien dat ze veel  in huis heeft.Deze nieuwe zangeres past perfect bij deze band en is een grote aanvulling op de geweldige stem van de leadzanger.

Als ik een nummer hoor als Sweet child van Guns and Roses lopen me de rillingen over de rug. Een ronduit prachtige uitvoering. De gitaristen stijgen tot grote hoogte. Als deze band pas drie keer live heeft opgetreden vraag ik me af hoe ze klinken als ze een paar jaar samen spelen. Als je zo weinig op het podium hebt gestaan en je weet het niveau te bereiken wat zij zaterdagavond lieten horen kan het niet anders dan dat deze band haar kop boven het underground circuit uit zal steken. Een grote belofte voor de toekomst. Zeker als de band mocht besluiten om met eigen nummers te komen.

Het was inmiddels door het optreden zo warm geworden dat de drummer bijna aan het waterinfuus moest worden gehangen. Dat gold trouwens ook voor ondergetekende. Man, man snik en snik heet. En ik kan u verzekeren, dat kwam niet alleen door het warme weer maar meer door deze band die met haar rock het dak van JJ's wist op te tillen. Bij het laatste nummer ging iedereen helemaal los. Kan ook niet ander als dat nummer Whole lotta Roses van ACDC is.

Een geweldig en memorabel optreden dat prachtige foto's en video's opleverde

Recensie, fotografie en video door Roland Wichser
www.onstagephotography.nl
www.facebook.com/podiumfotografie

(Met dank aan Barry van Jole voor het perfect afregelen van het geluid en de prachtige lichtshow)