maandag, juli 13, 2015

Parkpop 2015 in Beeld: Het grootste muziekfeest van Den Haag


Zoetermeernieuws was ook zondag 28 juni aanwezig bij Parkpop in het Zuiderpark. De 35ste editie van dit grootste gratis muziekfeest van Europa was een hele bijzondere omdat laat in de middag ook Frans Bauer op zou treden. Na een uitverkocht Night at the Park waar 30.000 muziekliefhebbers o.a. Duran Duran, UB40 en De Dijk voorbij zagen komen, was het ook nu bomvol in het Haagse Zuiderpark.

Bijzondere instrumenten en muzikanten
Zo zag ik Ben Miller. Een bijzondere band en instrumenten die mogelijk ergens in een schuurtje werden gemaakt. Op de site van Parkpop beschreven als een man die rebelse vrijbuitersmuziek maakt. Als de mannen ten tonele verschijnen en hun instrumenten oppakken geloof ik mijn ogen niet. Een doos met wat knoppen, zelfgemaakte hals en een paar snaren. Het moet een gitaar voorstellen. En wat te denken van een bassist die speelt op een zelf in elkaar getimmerde bas met slechts één snaar. Basic drums, een washboard waar we vroeger de was mee probeerde te reinigen en een trombone bespeelt door de drummer. Daar kun je toch niet veel van verwachten dacht ik nog. Totdat Ben Miller en zijn mannen beginnen te spelen. Ze blazen mij uit mijn schoenen. Ongelofelijk wat een sound persen deze mannen uit hun doe-het-zelf instrumenten. Geweldig om te zien en te horen. Ontelbare bands en artiesten heb ik voor de lens, maar dit is bijzonder. Het uiterlijk, de instrumenten en vooral de muziek pakken me beet en laten niet meer los.
Thé Lau
De verleden week overleden Thé Lau kreeg aandacht van de organisatie van Parkpop. In plaats van een minuut stilte werd er 1 minuut lang een nummer van Thé gedraaid. Op een groot scherm verscheen de foto van Thé met daarnaast de tekst "Namens het Parkpopteam" Rust zacht".


Waar is het feestje?
Op het 35 jarig bestaan van dit grote familiefeest moet er toch ergens in het zuiderpark een Nederlands feestje zijn. En dat feestje werd gehouden op het Parkpop stage.

Toen ik aankwam  zag ik de mensen massa. Er waren wel heel veel mensen afgekomen op het verjaardagsfeest van Parkpop. In spanning werd gewacht op de man die iedere Nederlander kent en waarvan we er maar één hebben in Nederland, Frans Bauer.

Toen hij opkwam barste het Zuiderpark uit haar voegen. Veel edities heb ik mee mogen maken met veel hoogtepunten. Maar dit was bizar. Bij de eerste klanken van onze  Frans was het feest compleet. Iedereen zong mee. Armen in de lucht en feesten maar. Naar  mijn mening hoort Frans Bauer op Parkpop. Wat een sfeer weet die man te brengen. Overal waar hij gaat en staat brengt hij dat feestgevoel mee. Tussen de nummers door liet hij ook nog zijn humoristische kant zien. "En dan nu een keiharde polka!" Ik heb me de tranen gelachen om deze kleine  grote man.  "Ik woon in Brabant, mijn vader komt uit Delft en ik hou van Den Haag", riep Frans. Dan denk je alles te hebben gehad en dan klinkt er het lijflied van  Den Haag. O, O, Den Haag klinkt het keihard door het zuiderpark. Geweldig! Frans kan niet meer stuk in de stad achter de duinen! En dan komt hij ook nog met een toegift van niemand minder dan de band Rammstein. Frans was zeker één van de grootste hoogtepunten in de Parkpop geschiedenis.Publiek uit zijn dak
Nog voordat Frans de laatste tonen van Ramstein had ingezet was ik al weer snel onderweg naar een optreden waar in naar uit had gekeken. De uit Oslo afkomstige Nico & Vinz. Ze zijn hun muzikale loopbaan begonnen als het hip-hop duo Envy. Hun debuutplaat The Magic Soup and the Bittersweet Places verschijnt in 2011. Twee jaar later breekt het tweetal door met het nummer Am I Wrong. Dat nummer is ook Alarmschijf geworden en later bereikt de eerste hit van de heren ook de eerste plaats in de hitlijst. De twee heren touren nu ook met niemand minder dan Usher.

De opkomst van Vinz was vetter dan vet. Daarna ging het duo helemaal los en kwamen ook de dansers het toneel op. Het energie spatte van het podium en de heren hielden zelfs en danswedstrijd waarbij het publiek de jury was. Nico was volgens het publiek de winnaar met een salto tijdens zijn dans. Ook de dames en heren dansers weten van wanten en dansen zich werkelijk het vuur uit de schoenen. Bij het hit nummer "Am I Wrong" zingt het publiek luidkeels mee.
Vlak voor de afsluiter ga ik backstage. Wanneer Nico & Vinz van het podium komen worden ze letterlijk overvallen door fans. Iedereen wil met de twee zeer populaire artiesten op de foto. Ik heb veel foto's gemaakt tijdens Parkpop. Maar de beste en meeste foto's maakte ik van deze twee topartiesten die als geen andere act weten wat hun publiek wil zien en horen. De combi muziek en dans is nog steeds de ultieme gig. Dat kregen de Parkpop bezoekers op een prachtig presenteerblaadje.

OMD: Moderne dans
Chef 's Special had ik op 5 mei nog gezien tijdens het het feest op het Marktplein in Zoetermeer. Dus ging ik voor de golden oldies van Orchestral Manoeuvres in the Dark(OMD)

De heren draaien al heel lang mee en werden bekend met de gigahit Joan of Arc. Orchestral Manoeuvres in the Dark werd in 1978 opgericht door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Het tweetal uit Liverpool speelde al jaren samen in talloze bizarre bandjes met illustere namen als VCL XI, Hitlerz Underpantz en The Id en allebei waren ze gefascineerd door de elektronische muziek van onder andere Kraftwerk en Tangerine Dream. Het duo tekende in 1978 een contract met het eigenzinnige Engelse Factory-label en bracht midden 1978 hun eerste single "Electricity" uit. De single werd een cult hit en de twee lijfden Malcolm Holmes (die de drummachine moest vervangen) en keyboardspeler Dave Hughes in. OMD bracht in totaal 12 albums uit waarvan de laatse in 2013 verscheen.

Een optreden van OMD is eigenlijk altijd bijzonder. Leadzanger en danser Andy McCluskey is een artiest die niet in een hokje past. Zijn manier van dansen heeft iets weg van het ballet van het Nederlands Danstheater. Hij zwaait zijn armen op een manier die onmogelijk  lijkt. Dit doet hij al jaren zo. Het is een wonder dat zijn armen niet uit de kom schieten, al lijkt dat soms wel zo. Tijdens het optreden gutst het zweet van zijn lichaam. Andy gaat tijdens zijn optreden op Parkpop dan ook helemaal tot aan het gaatje en laat zijn tong op zijn schoenen hangen. De heerlijke elektric sound is nog lang niet verloren. De drummachine is nu een man achter een deels elektronische drumkit. Het verschil met een drummachine is zelfs tijdens Joan Of Arc niet te horen. Een waar kunststukje!. OMD was een waardige afsluiting van twee dagen geweldige muziek op een onovertroffen 35ste editie van het Haagse Parkpop.Op naar nummer 36!!!

Een pluim voor de organisatoren Ducos, Jupiler en Veronica enz. die van deze editie van Parkpop en Night at the Park een waar feest hebben gemaakt. Zowel front als backstage was het goed georganiseerd. De belichting op beide podia was van een adembenemende schoonheid. Verder was het live verslag van Parkpop en de samenvatting van Night at the Park door de concullega ‘s van RTV West een genot om te zien. Prachtige beelden hebben ze gemaakt waardoor je na Parkpop nog kon nagenieten.

Tijdens mijn rondgang over het festivalterrein heb ik zowel backstage als frontstage veel foto's gemaakt en artiesten ontmoet. . De foto's die gemaakt zijn tijdens "Night at the Park" staan later vandaag in links onder dit bericht.De foto's van Parkpop staan onder de links van de artiesten.

Verslag en Foto's Roland Wichser

Nico & Vinz + Backstage foto's met fans
OMD