woensdag, maart 23, 2016

Wonderkind Jett Rebel in het Paard van Troje: Rauw, Puur, Hard en OverweldigendZaterdagavond was ik voor Zoetermeernieuws aanwezig bij het optreden van Jelte “Jett Rebel” Tuinstra in een bomvolle en uitverkochte grote zaal van het Paard van Troje in Den haag. Dit was het laatste concert van de “Best night of your Live” tour.

Deze jongeman is er eentje van een bijzondere soort waarvan er in de wereld maar heel weinig rondlopen. Prince en Bowie zijn namen die in de vergelijking opduiken. Eigenwijs, rauw, puur, hard, extravagant, overweldigend, hyper, fotogeniek  en begaafd zijn woorden die bij het horen van zijn naam naar boven komen drijven. Lipstick, pruiken, nagellak en jurken maken onderdeel uit van zijn image. De jonge hond is een multi-instrumentalist zoals ik er nog geen gezien heb. Veel muzikanten hebben de gave om één instrument op een fantastische manier te bespelen. Maar Jett Rebel speelt elk instrument met volle overgave alsof hij het al 50 jaar doet. En dat voor een jongeling van pas 25 jaar oud. De uitspraak van hij is geboren met een gitaar in zijn handen gaat bij Jett Rebel niet op,  omdat hij dan wel een hele grote wieg moet hebben gehad waarin alle instrumenten die hij nu op een weergaloze wijze bespeelt zouden passen.Na het verschijnen van zijn tweede album “Truck” ontstond er heel wat verwarring. Is dit Jett Rebel?. Wilde hij zijn carrière om zeep helpen? Dat waren de vragen na het verschijnen van een heel controversieel album opgenomen op een eenvoudige  4 sporen cassette recorder uit vervlogen tijden. Als je de cd hoort weet je eerst niet wat je er mee moet. Hij is vooral rauw en puur met een dikke vette muzikale handtekening van de meester. Het album lijkt  een statement tegen de gelikte en soms kapot geproduceerde en gemixte studioalbums die veel artiesten  uitbrengen. Ook lijkt het een statement tegen de grote platenbonzen die artiesten omturnen tot marionetten. Jett Rebel heeft maar één prioriteit en dat is muziek maken zoals hij dat wil. En ben je het er niet mee eens en vind je het niet mooi dan heb je gewoon vette pech. Jett rebel laat zich door niemand sturen en gaat zijn eigen weg.

Vorig jaar was ik nog bij zijn optreden in het Patronaat in Haarlem waar hij het podium deelde met niemand minder dan Larry Graham en Candy Dulfer.  Hij wist daar een bijzondere indruk achter te laten.

Wat kan je dan verwachten van zijn liveoptreden na het uitkomen van “Truck”. Dat was de vraag die ik had toen ik naar het Paard van Troje vertrok. De muzikale antwoorden die Jett Rebel op mijn vraag gaf zullen mij nog lang bijblijven.

Direct na zijn opkomst spat de energie van het podium. De alleskunner laat zich van zijn beste kant zien. Als hij zingt vreet hij de microfoon bijna op. Ook op de gitaar speelt hij alsof zijn leven er vanaf hangt net als op de drums. Met een vorm van verbijstering kijk ik naar deze spring in het veld die bijna geen rustmoment neemt behalve hier en daar een ballad en een slokje drinken tussendoor. De traktatie bestaat uit werk van zijn eerste album “Hits voor Kids” zoals Louise en ook nummers van het laatste album komen voorbij. Maar nu klinken ze toch wel heel anders. Hij maakt tevens een duidelijk statement tegen racisme met zijn nummers en meerdere vlaggen op het toneel. Harmony is zijn motto.Niet alleen Jett Rebel blijkt bijzonder tijdens dit optreden. Ook de bandleden weten van wanten. Een drummer die het zelfde zingt als Frankie Valli en de Four Seasons. Een voice battle tussen Jett en één van zijn twee zangeressen waarbij het stembereik van beiden zo hoog reikt dat het Paard van Troje blij mag zijn dat de ramen er niet uitgesprongen zijn. Een saxofonist die alle nummers net even dat extraatje geeft waardoor het lekker vol klinkt.  De zangpartijen zijn bij alle bandleden dik in orde. Zelfs hij die normaal niet zingt komt naar voren om zijn favoriete nummer te zingen. Ik heb het dan over de bassist die met lood in de schoenen achter de microfoon gaat staan. En toch brengt hij het er goed vanaf. Hij zal nooit de Voice winnen, maar hij stond er wel. En dat tot groot plezier van het publiek en de meester zelf. Ook de gitarist die gekleed is alsof hij zo uit een spaghetti western is gestapt krijgt de kans zijn kunsten te vertonen. Hij komt met een heerlijk bluesnummer.De conclusie, Jett Rebel is en blijft hot. Hij weet zijn publiek mee te sleuren in een weergaloze mix van Blues,Rock,Pop, Truck  en Elvis. Ik ben geen coverartiest zei hij onlangs in een interview. Maar vanavond liet hij zien ook die kunst machtig te zijn. . Jett Rebel is als een muzikale diesel “truck” over het Paard en ondergetekende heengereden .

Na het optreden ga je muzikaal uitgewoond en platgereden naar huis. Dat was tenminste het gevoel wat ik had. Ik kan alleen maar zeggen dat het wel een heel prettig en voldaan gevoel is. Ben inmiddels wel heel erg nieuwsgierig naar de twee volgende albums die dit jaar volgens Jett uit zullen komen. Mocht je Jett Rebel nog nooit hebben gezien, dan kan ik alleen maar zeggen, Gaat dit fenomeen zien!