maandag, april 11, 2016

Interview met de oprichter van Dire Straits John Illsley: De Ziel van Dire StraitsVrijdag was er in de Boerderij een optreden van de oprichter van één van de grootste en meest succesvolle bands, Dire Straits. Voor Zoetermeernieuws was ik daarbij aanwezig en had ik voor het concert een interview met deze bijzondere man, de bassist van Dire Straits, John Illsley.

In midden jaren zeventig woonde John Illsley samen met David Knopfler in een studentenflat in Londen Toen John na een lange nacht stappen thuis kwam lag er een man op de grond te slapen met een gitaar op zijn buik. Toen hij wakker werd zei de man, “Hoi, jij moet John zijn?”. “Ik ben Mark”. Dat was het begin van een langdurige vriendschap tussen John Illsley en Mark Knopfler en de start van een band die wereld beroemd zou worden onder de naam Dire Straits. De eerste demo van “Sultans of Swing” werd opgenomen in de kleine Pathway studio in Noord-Londen met geld dat John Illsley geleend had van zijn oma. Toen DJ Charlie Gillett van Radio London het nummer op de radio draaide was de beer los. In de jaren die volgden scoorde Dire Straits talloze hits en bracht in totaal 14 albums en 21 singles uit en verkochten ruim 120 miljoen exemplaren.

Het meest memorabele optreden voor John Illsley was niet Live Aid of het Mandela tribute, maar the Prince Trust alwaar hij tijdens één set het podium deelde met Elton John, Phil Collins, Mark Knopfler, Eric Clapton, Paul McCartney, Mick Jagger, Rod Stewart en Tina Turner.John Illsley de Ziel van Dire Straits
Dire Straits werd vooral beroemd door het bijzondere gitaarspel van meestergitarist Knopfler. Mark wist doormiddel van het experimenteren met verschillende bijzondere gitaren waaronder een National Style resonator uit 1937, Fender Stratocaster uit 1961, Gibson Les Paul uit 1958 en de Pensa MKI uit 1980 de bijzondere en kenmerkende Dire Straits sound te creëren. Knopfler was met zijn gitaarspel het hart van Dire Straits. Iedere band heeft echter ook een Ziel. De Ziel van Dire Straits zal altijd bassist John Illsley zijn.

Na lange en zeer succesvolle carrière besloten de twee in goede harmonie in 1992 te stoppen met Dire Straits. Het betekende echter niet dat de beide heren geen muziek meer zouden maken. Mark begon aan een succesvolle solocarrière en ook John Illsley begon zijn eigen band.

John Illsley bracht met zijn band 7 albums uit waaronder 2 live albums. Vijf jaar geleden werd John getroffen door kanker. Het bracht hem tot aan het randje, maar hij heeft het gelukkig weten te overleven. Het had gevolgen voor zijn kijk op het leven en het schrijven van teksten. Veel nummers van het album “Testing the Waters” schreef John toen hij voor de zware behandeling in het ziekenhuis verbleef. Ook op het laatste album “Long Shadows” staan nummers die betrekking hebben op die zware periode in John leven. “Close to the Edge” is daar het beste voorbeeld van.John Illsley is nog steeds Mister Dire Straits
Als je naar de albums van John luistert hoor je Dire Straits. De teksten hebben vaak zelfs meer diepgang dan de vroegere teksten van Dire Straits. De arrangementen en het gitaarspel zijn ook op het laatste album van een ongekend niveau. Natuurlijk is het een gemis dat Mark Knofler niet meer te horen is. Behalve dan op het album “Streets of Heaven” waarop Mark te horen is in 2 songs.Op John's laatste album zingen de dochters van John, Jess en Didi de background vocals. Met “Long Shadows” heeft John Illsley wederom een pakkend meesterwerk weten neer te zetten.

John Illsley is al van jongs af een zeer creatief mens. Deze muzikant is namelijk ook een succesvol kunstschilder. Zijn schilderijen kun je zien op John's website.Live in de Boerderij 

De Boerderij was behoorlijk vol toen in na het interview de Jupilerzaal binnen liep. Kort na mijn entree kwam John Illsley met zijn band het toneel op. De band opende met de “Walk of Live” (Dire Straits). De band speelde een mix van nummers van Dire Straits en nummers van de diverse albums van John Illsley. John heeft zich omgeven met een aantal zeer doorgewinterde muzikanten zoals Robbie McIntosh ( Pretenders/Paul McCartney /Tom Jones) en Paul Stacey (Oasis / The Black Crowes / High Flying Birds), toetsenist Steve Smith (Robert Plant / Pete Townsend / Steve Harley), drummer Stuart Ross (Mark Owen /Nik Kershaw / Chesney Hawkes) en zangeres Jess Greenfield (Rod Stewart / Take That). Deze band zet in de Boerderij een fantastisch optreden neer voor een zeer enthousiast publiek. Het optreden maakt indruk. Tijdens diverse rustige nummers luisteren de bezoekers ademloos en soms zelfs met de mond open naar deze fantastische muziek. De door John geschreven nummers passen naadloos tussen de wereldberoemde Dire Straits songs. John is en blijft Mister Dire Straits. Ik hoop dat hij nog lang muziek mag maken en nog vele albums uit zal brengen en ooit mag verschijnen op Parkpop, Night at the Park of een ander groot festival.

Ik kan alleen maar concluderen dat de Dire Straits muziek nog steeds leeft in de persoon van Dire Straits icoon John Illsley! 

Het album van John Illsley "Long Shadows" is vanaf 15 april verkrijgbaar via Bol.com of als pre-order via de website van john

Tekst. interview en fotografie: Roland Wichser
www.rolandwichser.nl
www.onstagephotography.nl
Website John Illsley

Hieronder het voledige interview met John Illsley in de Boerderij Zoetermeer op 8 april 2016


Eerste video van het album "Long Shadows