zaterdag, april 02, 2016

Residentie orkest, Ellen ten Damme en de Codarts University of the Arts, een perfecte combinatie!

Vrijdag 1 april was er een optreden van Ellen ten Damme samen met het Residentieorkest in het Paard van Troje. Onder de naam Symphonic Juction treden in het Paard van Troje regelmatig artiesten op samen met het orkest.De grote zaal van het Paard was behoorlijk afgeladen met bezoekers. Ook op het podium was het helemaal vol. Het is passen en meten, maar het hele Residentieorkest zat op het podium. Op deze avond stond ‘Die sieben Todsünden’ oftewel The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Berthold Brecht op het programma. Een satirische stuk dat werd geschreven in een politiek roerige tijd in het Duitsland van de jaren ‘30. Het is een ballet met muziek wat ook veel weg heeft van een muziektheater met dans. Het stuk ging in première 7 juni 1933 in Théâtre des Champs-Élysées in Parijs.

Voor Ellen ten Damme is dit bijzondere Duitse stuk op het lijf geschreven. Met haar prachtige heldere stem weet ze deze uitvoering van het stuk naar een hoog niveau te tillen. Ellen ten Damme is een alleskunner en Multi talent. Ze speelt viool, piano en gitaar. Daarnaast is ze circusartiest, actrice, model, componiste, schrijfster en danseres.  Zingen in de het Duits gaat deze Femme  fatale wel heel goed af. Er zijn maar weinig Nederlandse artiesten die zo goed kunnen zingen in het Duits.Antony Hermus, dirigent van het residentie orkest is een maestro die het orkest tot grote hoogte weet op te zwepen. Het klinkt prachtig!. De bezoekers van het concert zijn zelfs stil en onder de indruk. Iedere keer als de muziek stilvalt barst er een luid en enthousiast applaus los.

Bij het optreden van Ellen ten Damme en het orkest werd ook gedanst door de Studenten van de Codarts University of the Arts. De choreografie is geschreven door Keith Derrick Randolph i.s.m. Rik Kaijser. Het optreden van de dansers was passievol. Daarbij was het bewonderenswaardig omdat de dansers slechts een klein podium tot hun beschikking hadden.Het geheel werd op een indrukwekkende wijze neergezet. Kurt Weill en Berthold Brecht zouden trots zijn op deze prachtige uitvoering van hun ‘Die sieben Todsünden’

Het regelmatig terugkerende Symphonic Juction, een samenwerking tussen het Paard van Troje en het Residentieorkest is een schot in de roos als het om vernieuwing in de muziek gaat. De Symphonic Juction concerten zijn zeer populair en zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook nu was het een indrukwekkende avond in de lange reeks van succesvolle concerten. 

Ellen ten Damme staat 2 april met het Residentieorkest op het toneel van de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Het volgende Symphonic Juction concert in het Paard is op 20 mei met in de hoofdrol Shirma Rouse

Tekst en fotografie Roland Wichser