maandag, september 12, 2016

Legendarisch en magistraal concert Golden Earring op het strand van ScheveningenVoor Zoetermeernieuws was ik gisteren aanwezig bij het Live On The Beach concert op het Scheveningse strand. Veel festivals zoals CuliNESSE  hebben last gehad van de wisselvallige weersomstandigheden. Het strand van Scheveningen lag er echter zonovergoten en warm bij.

Om vijf uur gingen de hekken open en veel bezoekers namen plaats in het zand onder het genot van een hapje of drankje. DJ Eric De Zwart draaide heerlijke  muziek uit vervlogen tijden. De eerste band die het podium besteeg was Haagse Pinata die ooit ontstaan is in het FAST surfdorp. De reggae achtige klanken passen precies bij de zonnige zetting  op het Scheveningse strand. Zanger Pinto en zijn mannen zetten een heerlijk relaxed optreden neer wat goed in de smaak valt bij het reeds aanwezige publiek.Daarna is Pat Smith de aangewezen persoon om eens flink de stemming te verhogen op het inmiddels bijna bomvolle strand. Op 5 mei wist Pat Smith notabene met een breuk in de enkel een enorme massa op het Malieveld aan het dansen te krijgen. Nu lukte dat minder omdat het strand zo vol stond. Toch weet hij het publiek mee  te krijgen en roept regelmatig “ Applaus voor jezelf”. Ook geeft onze Pat nog even een steek onder water door de aankondiging  van “dit nummer is voor de mensen die hun mond niet kunnen houden tijdens een optreden”. Een waar statement!. Ik kan het er alleen maar mee eens zijn. Pat Smith en zijn mannen krijgen het voor elkaar om de sfeer er flink in te brengen en het publiek klaar te stomen voor de headliner De Golden Earring.Als de boys van de Golden Earring op komen begint de massa te juichen. De heren barsten gelijk los en een hele rij hits stromen voorbij. Barry, George, Rinus en Cesar zetten de toon. De heren zijn niet van plan het podium te verlaten zonder indruk te maken. En dat deden de “oude” Rockers ook.

Het publiek zingt keihard alle hits mee. Ze brengen ook nieuwe nummers die goed in de smaak vallen. Halverwege het optreden staat een behoorlijk gedeelte van de massa niet meer stil. Het is altijd afwachten hoe het met de stemmen van de Haagse rockers gaat. Maar zowel Barry als George zijn zeer goed bij stem. George gaat zelfs ver en zuiver de hoogte in bij meerdere nummers. Rinus speelt een lange solo op een dubbele gitaar en haalt het letterlijk uit zijn tenen. Maar ook Barry met zijn heerlijke expressie trekt alles uit de kast. George speelt als of zijn leven er vanaf hangt en drummer Cesar zit met een hele brede lach achter zijn drums, gooit zijn stokken weg en gaat het drumstel te lijf met zijn blote handen en de band krijgt daarbij ondersteuning van een scheurende sax bespeeld door Bertus Borgers.Ik was bij eerdere concerten van de Golden Earring zoals de Naked Truth Therater tour , de concerten van Last Blast of the Century en het strandconcert op het Scheveningse strand in 1986. De band was in zeer goede doen en het vuur spatte van het podium. Wat een vreselijk goed en onvergetelijk concert heeft de Golden Earring neergezet. Eentje die de heren wat mij betreft mogen omranden met een gouden rand met diamanten. Mijn collega fotografen waren het erover eens The  Best Concert ever!

Onvergetelijk, legendarisch en magistraal zijn de juiste woorden voor dit concert!Wat de organisatie betreft kan ik zeggen dat de fotografen niet echt gecharmeerd waren van een bierdouche die ons vier keer ten deel viel en last van dronken bezoekers omdat de organisatie wel de VIP’s de ruimte geeft om voor de barrier te staan, maar de fotografen met hun dure apparatuur de toegang tot de barrier ontzegt. En dat is pas echt een koude douche! Waarvoor ik namens mijn collega’s de organisatie hartelijk bedank! Foto’s die de concertfotografen maken zijn een visitekaartje voor Live On The Beach! Maar dat schijnt de organisatie te zijn vergeten. Jammer gemiste kans!.

Tekst/Concertfotografie
Roland Wichser

Deze recensie is gepubliceerd op Zoetermeernieuws.nl
Meer foto's verschijnen later in een link onder deze recensie